שרמוטה אבל לפניך – לקראת צעדת השרמוטות בתל אביב

אמל”ק: ביום שישי ה-31 למאי בשעה 10:00 בכיכר רבין בתל אביב, תצא הצעדה שתראה לתרבות האונס מה זה.

הרשו לי לפתוח בסיפור קצר. לפני מספר ימים הייתי בשדרות רוטשילד, בדרך לסקר מסעדה למען בלוג זה. על סיקור המסעדה ויתרתי כי לא היה לי שום דבר טוב להגיד עליה, אבל בדרך נתקלתי במחזה מעניין: שתי נשים צעירות עמדו טופלס בלב השדרה, ואת השדיים שלהן כיסו שלטים הקוראים לעוברים והשבים להצטרף לצעדה המתקרבת. אני מודה ומתוודה שבמשך שבריר שנייה חשתי אי נוחות. מיד לאחר מכן התעשתי והבנתי כמה שהצעד הקיצוני של הנשים הללו מעורר מחשבה והערכה. בדיוק בזכות הרגע הזה בו חוויתי קשת שלמה של רגשות, אני חושבת שהצעדה מוצדקת מאין כמוה.

לרגל ההשתתפות במצעד, החלטתי לרדת לעומק הדברים ולדבר עם הצוות המארגן. “יש צפי ל-10,000 נשים וגברים ילדים וילדות, שיצעדו יחד נגד תרבות האונס והאשמת קורבן, תחת הסלוגן ‘לא מתנצלות’ כי אנחנו לא מפסיקות להתנצל על איך שאנחנו מתלבשות, חושבות וחיות. לא מתנצלות על האלימות שאנשים אחרים הפעילו כלפינו. אנחנו נצעד מכיכר רבין, ל’הבימה’ ולאורך שדרות רוטשילד. בסוף תהיה במת נואמות וסי היימן תשיר לנו שיר”

צעדת השרמוטות הראשונה נערכה ב-2011 בטורונטו, בעקבות התבטאות אומללה של שוטר שאמר את מה שכולנו שמענו מתישהו בווריאציה כזו או אחרת: “היי נשים, רוצות שלא יאנסו אתכן? אל תתלבשו כמו שרמוטות”. כבר מהצעדה הראשונה, חלק מהנשים צעדו בלבוש חשוף, והאקט המחאתי הפך לסמל לזכות האישה על גופה. מאז, המחאה עשתה לה כנפיים ובארצות רבות נוספות מתקיימת צעדה במתכונת דומה, המוחה על תרבות האונס. מאז 2012 גם ישראל הצטרפה, וכמובן שהתקשורת, סלבס וחברי כנסת לא נשארים אדישים ומביעים סולידריות.

המילה ‘שרמוטות’ גם היא מעוררת מחשבה. דווקא מתוך העובדה שהמילה הזאת היא טאבו, מגיע הכוח האמיתי שלה. המארגנות עושות למילה השלילית הזאת claiming. מפשיטות אותה מהמשמעות של אישה זולה שמתלבשת חשוף ומגיע לה להיאנס, ויוצקות לה תוכן חדש, של אישה חזקה שיש לה זכות על גופה, זכות להתלבש איך שבא לה ולשכב עם מי שבא לה, וזה לא אומר כלום לגביה או על הערכים שלה. להיפך – היא אישה עצמאית שיש לה בעלות על גופה.

גם בעידן #MeToo יש גברים חלשים שמתקשים לראות את תפיסת עולמם מתערערת מהיסוד ומגיבים בבוז וקללות, ואני בטוחה שהנשים האמיצות הללו סופגות לא מעט ביקורת. עם זאת, אם יושב לו בבית גבר אחד שגולל בפיד הפייסבוק שלו ונתקל באייטם מהצעדה ואומר “וואלה, מעניין מה שהן עושות, לקחתי לתשומת לבי” – המטרה הושגה.

לצוות המארגנות יש מילים חשובות לסיום: “אנחנו נגד אלימות מינית. ללא הבדל מגדר הנפגע/ת או הפוגע/ת. אף אחת לא אשמה באלימות מינית שהפעילו כלפיה. ברגע שיפסיקו להשתמש במילה ‘שרמוטה’ כדי לשלוט בנו, במיניות שלנו, ובגוף שלנו, לא נצטרך לקרוא לצעדה בשם הזה. אחת מתוך אחת נשים בישראל חווה הטרדה מינית בחייה. כל אישה. אחת מתוך שלוש תקיפה ואחת מתוך חמש חווה אונס. אתן לא לבד, ויש עם מי לדבר. קו סיוע לנפגעי ונפגעות אלימות מינית 1202”. אז נתראה במצעד!

השאר תגובה